Ritueelbegeleider.nl
Zo maak je een uitvaartplechtigheid
Wat fijn dat je hem helemaal persoonlijk kunt vormgeven, deze begrafenis of crematie! Je wilt daarbij niets vergeten. Of zoek je ideeën en voorbeelden?
Download dan deze handige checklist (downloaden printen klaar).
Volg daarna het stappenplan, om je te helpen kiezen wat je allemaal wilt doen. Scroll daarvoor omlaag.
Als je er niet helemaal uitkomt
Verzamel de onderdelen van de uitvaartceremonie
- Woorden
- Muziek
- Rituelen
- Beelden
1. Woorden
Toespraken
Inventariseer daarom wie er iets wil zeggen. Dat kan 1 nabestaande zijn, namens allen. Maar je kunt ook kiezen voor verschillende sprekers. Je kunt wachten tot iemand zich spontaan aanmeldt, maar je kunt mensen ook vragen of ze iets willen zeggen.
Gedichten of verhalen
Brieven of memoires
2. Muziek
Muziek die de overledene mooi vond
Muziek die een nabestaande vindt passen
Live gespeeld of afgespeeld
3. Rituelen
Een fijn ritueel kan zijn het beschilderen van de kist of het deksel van de kist. Vaak zie je dat (klein)kinderen hiermee aan de slag gaan. Als je voor een lijkwade kiest, kun je die (helpen) naaien van allerlei stofjes of kledingstukken van de overledene.
- Waar plaats je de kist voor de ceremonie begint, en wie blijft erbij ‘waken’?
- Wie draagt de kist naar binnen, en op welke manier?
- Waar stel je de kist op, ten opzichte van de zitplaatsen van de nabestaanden?
- Wanneer sluit je de kist en wie doet dat?
- Begeleid je de kist tot de crematieruimte, laat je hem zakken in het graf of tot net onder het maaiveld, of verlaat je de ruimte/vertrek je voordat dit gebeurt?

Iets meenemen of meegeven
Die verbinding kun je zichtbaar en voelbaar maken door iedereen te vragen om iets van huis mee te nemen en bij de kist te leggen; of op het graf. Of, als de overledene kleine kinderen had, iets om aan die kinderen te geven. Bijvoorbeeld een bloem, een steen, een voorwerp dat bij de overledene paste. Of een brief of kaart met een mooie herinnering erop.
Kaarsen en bloemen
Door een kaars aan te steken tijdens een uitvaartceremonie, creëer je een beetje troostend licht rondom ‘de dood’ die we toch vaak associëren met kou en donker. Je kunt het ook zien als ‘levenslicht’, als symbool van al het goede dat de nabestaanden van de overledene hebben meegekregen. Een lichtje kan ook verwijzen naar hoe belangrijk de overledene voor de nabestaanden is, en blijft. Een kaarsje aansteken is, kortom, een ritueel van zorgzame aandacht.
Bloemen meebrengen naar een uitvaart onderstreept de band met de overledene, het respect voor het leven dat nu voorbij is. Van het neerleggen van de bloemen bij de kist kan een apart ritueel moment gemaakt worden. Er zijn ook banden te koop die je rond een kist kunt spannen, waar bloemen ingestoken kunnen worden. Ook het leggen van bloemen bij de laatste rustplaats is een mooi ritueel. Rozen zijn daarbij een teken van liefde.
Verhalen delen
Als de plechtigheid in twee delen is verdeeld, doordat je bijvoorbeeld de plechtigheid op een andere plek hebt dan de begrafenis of crematie, kun je ervoor kiezen op de tweede locatie de verhalen te delen. In het crematorium, of op de begraafplaats. Het kan ook achteraf, tijdens de ‘koffie met cake’ of ‘wijn met bitterballen’.
Je kunt ook de vooravond van de uitvaart hiervoor gebruiken. Dit ritueel past natuurlijk ontzettend goed bij een kampvuur. Het roept verbinding op.
Scheppen, duiven, vuurwerk, ballonnen
De fysieke arbeid van het dragen van de kist: je voelt dat de overledene ‘gewicht heeft’, kan een fijne onderbreking zijn van het praten en stil zijn en luisteren. Aan het einde van de begrafenis kun je op de meeste begraafplaatsen een schepje aarde op de kist gooien. Maar als je dat vraagt kun je ook het graf zelf dichtgooien; handen uit de mouwen!
4. Beelden
Vraag je ook af of je een mooie foto van de overleden wilt laten zien. Die kan in een lijst op de kist staan, of op een scherm vertoond worden.
Zet de onderdelen in een logische volgorde
Ik laat je nu zien hoe een goede uitvaartceremonie is opgebouwd, en hoe je de verschillende onderdelen daarin een plekje kunt geven. Ik heb het over:
- de structuur van begin, midden en eind
- afwisseling van onderdelen
- het grote verband
Neem trouwens gerust contact op als je wilt dat ik meekijk.


Het grotere plaatje:
Het doel van een uitvaart
Verrijkt door herinneringen
Geholpen om los te laten
De structuur van begin, midden en eind
Begin
De neuzen moeten dezelfde kant op gaan wijzen en ze moeten het gevoel krijgen ‘nu gaat het beginnen’. Dat effect bereik je bijvoorbeeld met passende openingsmuziek. Ten tweede kan een goed welkomstwoord mensen helpen om een beetje te landen en met aandacht mee te maken wat er komen gaat. Je kunt als derde ook aan een openingsritueel denken, bijvoorbeeld het binnenbrengen van de kist terwijl iedereen opstaat.
Midden
Je kunt het verhaal van de overledene in verschillende delen belichten. Door bijvoorbeeld kindertijd – jeugd – volwassenheid te belichten, of door de sprekers in een bepaalde volgorde te zetten (vriend – kleinkind – kind – partner).
Eind
Het is een goed gebruik om aan het einde van de plechtigheid een dankwoord uit te spreken aan de mensen die gekomen zijn, of die de afgelopen periode steun gaven aan de overledene en de nabestaanden. Het uitdragen of wegglijden van de kist kun je laten begeleiden door passende muziek: een ‘anthem’ of een lied over vaarwel. Zorg in ieder geval dat het muziekstuk niet te zwaar en te somber is.
Zorg voor afwisseling tussen de onderdelen van de uitvaart
Het is voor iedereen moeilijk om zich lang te concentreren, maar dat geldt zeker tijdens een uitvaart. Door af te wisselen tussen momenten van ‘inspanning’ en ‘ontspanning’ zorg je dat iedereen z’n aandacht erbij kan houden.
Plan bijvoorbeeld niet te veel toespraken na elkaar maar wissel ze af met muziek. Ook na een lange uitvaartspeech is het belangrijk om even ruimte te hebben voor je eigen gedachten: muziek leent zich daar goed voor.
Zijn er doe-momenten of rituelen in de plechtigheid? Zet ze op een plek die past en denk ook daarbij aan de afwisseling tussen verschillende elementen. Een juiste mix zorgt ervoor dat de aandacht van begin tot eind gefocust kan blijven op alle herinneringen die worden opgeroepen.
Houd de totale lengte van de verschillende onderdelen in de gaten. Een uitvaart van anderhalf uur is voor de aanwezigen vaak een uitputtingsslag. Laat toespraken dan ook altijd van tevoren timen, en houd rekening met de lengte van de muziektracks.
Denk aan het grote verband
Als dat thema erin zit, hoef je het alleen maar te benadrukken. Dat kan door het thema aan te geven als ‘rode draad’ in je welkomstwoord, in een toespraak en in een dankwoord. Je kunt het ook meenemen in de rituelen en de manier waarop je de ruimte van het afscheid vormgeeft.
Door de verschillende herinneringen aan een thema te koppelen, worden ze mooi met elkaar verbonden. Je rijgt ze aan elkaar en doet er dan als het ware een strikje om en geeft ze als een fijn pakketje mee aan iedereen die erbij was.
Verdeel de taken
Denk aan de volgende rollen en taken:
- De regie over de plechtigheid
- Huishoudelijke mededelingen doen
- Zorgen dat iedereen vervoer naar de begraafplaats heeft
- Sprekers aankondigen
- De kist hanteren
- Zorgen voor kaarsen, bloemen, andere materialen
- Toespraken, welkomstwoord, dankwoord en andere woorden
- Muziek uitzoeken en aanleveren bij de aula
- Foto’s en filmpjes verzamelen en in presentatie zetten
- Aandenken verzorgen
- Programmaboekje maken
Conclusie:
Verzamelen, ordenen, invullen en taken verdelen
Heb je hierbij hulp of begeleiding nodig? Vraag mij als professionele ritueelbegeleider om je te ondersteunen bij de invulling van je crematie- of begrafenisplechtigheid.
Download hieronder het handige invulschema om je ceremonie tot in de puntjes voor te bereiden.
