Lachen is goed:
een grappige uitvaartspeech


Snel naar onderdeel

Tijdens een uitvaart mag gelachen worden. Graag zelfs, want een lach op het juiste moment kan de spanning tijdens een begrafenis of crematieplechtigheid even een beetje laten wegvloeien. Daar heeft iedereen op dat moment behoefte aan.


Lachen verlaagt namelijk stress, daardoor krijg je meer mee en kun je meer aan. Humor ontkent niet dat het verdrietig is, maar brengt een lach in de traan.


Je krijgt hieronder voorbeelden van grappige uitvaartspeeches.

Wil je zelf humor gebruiken bij je toespraak op de crematie of begrafenis? Stel jezelf dan 3 vragen en gebruik mijn tips.

hulp bij je uitvaartspeech
bel gerust: 06 19 40 40 97


Deze 3 vragen stel je voor je met humor begint

Misschien ben je van nature een grappenmaker. Je voelt haarfijn aan wat je kunt zeggen en wat niet. Maar een uitvaart is toch wel een bijzondere situatie. Je wilt niet op tenen trappen en ook jezelf niet forceren met een humoristische uitvaartspeech.

Check daarom hieronder dé 3 vragen om jezelf te stellen voordat je humor of grappen gebruikt in je toespraak. Bij elke vraag krijg je handige tips.

  1. Past humor bij de overledene?
    voorbeeld: een speech van John Cleese
  2. Past humor bij de gelegenheid?
  3. Past humor bij jou?
    voorbeeld: compilatie van speeches voor Bush sr.
En… gouden tip: laat voor je je uitvaarttoespraak houdt, hem even aan iemand anders lezen.

Past humor bij de overledene?

Als de overledene een grote grappenmaker was, die zelfs van de eigen uitvaart de humor wel zou kunnen inzien, kun je gerust humor gebruiken. Je kunt je uitvaartspeech bijvoorbeeld beginnen met een mop. Of grappige anekdotes of uitspraken naar voren halen.

Je kunt ook op een grappige manier fantaseren wat de overledene ervan zou zeggen als die jou hier zo zag staan. Of jullie hier zou zien zitten. Of sluit aan bij de humor van de overledene zelf.

Een mooi voorbeeld van een grappige speech is die van komiek John Cleese tijdens de uitvaart van Graham Chapman. Ze waren collega’s bij Monty Python. Waarschuwing: humor zoekt hier de randen op!

Past humor bij de gelegenheid?

In je toespraak zoek je naar verbindingen tussen de overledene, jezelf en de andere nabestaanden. Het is belangrijk dat je met jouw humoristische anekdotes of uitspraken andere nabestaanden niet kwetst. Ongemakkelijke gevoelens wil je voorkomen, want die geven spanning.

Twijfel je of je een grap kunt maken, maar wil je het toch proberen? Dan kun je de angel eruit halen door de grap in te leiden, bijvoorbeeld:

‘Waar de overledene altijd enorm om moest lachen - ik weet niet of iedereen hier de grap ervan inziet, maar ik maak hem toch maar even, was…’
Image

Past humor bij jou?

Hoe zit je in je vel? Als jij grappige woorden over je lippen kunt krijgen tijdens deze uitvaart, en er geen ongemakkelijk gevoel bij hebt, kun je gerust humor gebruiken. Een goede test is of je zelf glimlacht terwijl je aan de grappige uitspraken of anekdotes van de overledene denkt.

Als je gevoel voor humor een beetje lijkt op dat van de overledene, zit je vast goed. Het gaat immers niet alleen om wat jij grappig vond, maar om wat bij de overledene past.

Hier zie je hoe glimlachend verteld wordt over de droge humor van de overleden president Bush senior.

Laat je speech door iemand lezen

Dit is altijd een gouden tip voor je uitvaarttoespraak: laat je uitvaartspeech door iemand anders lezen. Liefst door iemand die jou, de familiesituatie en de overledene kent. Misschien formuleer je dingen wat te scherp, of juist te vaag.

Je krijgt extra zelfvertrouwen als je zeker weet dat je een goed verhaal hebt dat de overledene en jou recht doet, en dat voor de overige aanwezigen goed te begrijpen is.

Stel je meelezer vooraf heldere vragen, zodat je zeker weet dat je goede kritiek krijgt.

  • Waar ben ik te vaag of te scherp?
  • Op welk punt verlies je de aandacht?
  • Zijn er dingen die ik aan moet vullen of weg moet laten?
Image
Wil je dat ik met je meelees of meedenk? Neem contact met me op.

contact opnemen
ik kan ook namens jou speechen
Image

Humor brengt een lach en een traan

Met een grappige uitvaartspeech breng je ontspanning en verdieping in een uitvaart. Lachen werkt stressverlagend en verhoogt zo de aandacht voor wat komen gaat. Ik heb je daarvan een paar voorbeelden laten zien.


Belangrijk is om je niet te forceren! Als humor niet past bij de omstandigheden, niet bij jou, of bij de overledene, wees je je daar dan van bewust en doe het niet.


Als je het spannend vindt, kun je de angel eruit halen door je grap in te leiden als "grap". En je kunt van tevoren iemand mee laten lezen die jou, de overledene en de nabestaanden kent.

Image

Meer tips voor het schrijven van een toespraak?

Je vindt hier een complete handleiding voor het schrijven van een complete uitvaarttoespraak. Doe er je voordeel mee!