Hoe begin je een uitvaartspeech?

Alle begin is moeilijk. En zeker als het om een toespraak voor een begrafenis of crematie gaat. Je kunt het namelijk maar 1 keer doen en het moet wel goed.

Dus hoe begin je je speech? Hier vind je de 5 tips die helpen.

En ben je klaar, stuur dan je speech in voor persoonlijke feedback van de expert. Dan ben je verzekerd van een goed verhaal.


speech sturen
binnen 2 uur reactie

5 tips die je zeker zullen helpen

Je begin is het moment om verbinding te maken. Tussen jezelf en de mensen die naar je gaan luisteren.
Daarom deze 3 tips:

  1. schrijf zoals je praat
  2. stel je even voor
  3. neem mensen mee in je verhaal
Het begin van je speech nog meer kracht geven? Doe dan eens een van deze 2 dingen:
  1. duik meteen de diepte in
  2. laat begin en einde rijmen

En voor een gratis online handleiding over de beste opbouw van je uitvaartspeech, klik je hier (opent een nieuwe pagina).


naar gratis handleiding

1. Schrijf zoals je praat

Kies de woorden die bij jou passen. Zoals je met mensen praat. Dan komt wat je wilt zeggen het beste over. Doe dat vanaf het begin. Zeg rustig eerst ‘hoi’ als je naar voren bent gelopen om aan je speech te beginnen.

Geen deftige taal

Soms gaat iemand opeens heel deftig praten in een uitvaarttoespraak. Met sjieke woorden, en u in plaats van jullie. Omdat ze geleerd hebben dat dat zo hoort. Maar de mensen in de zaal voelen dat het niet helemaal klopt, en dan luisteren ze minder goed.

Het hoeft niet 'netjes'

Probeer dus je woorden op te schrijven zoals je zou praten. Laat het idee dat het ‘netjes’ moet zijn maar even los. Dus als je het aan iemand voorleest mag het klinken alsof je het gewoon spontaan zegt. Dat helpt ook tijdens de crematie of begrafenis.

Image

2. Stel je even voor

Je hebt mensen voor je zitten bij de uitvaartplechtigheid. Daar zijn bekenden bij, maar vaak ook vage kennissen of mensen die je niet kent. Stel je daarom eventjes voor. Ook voor de mensen die je kennen is dat helemaal niet erg.

Dat voorstellen kan bijvoorbeeld zo:

  • ‘Goedemiddag, mijn naam is Steven en ik ben de jongste zoon van Albert en Geesje.’
  • ‘Hoi, ik ben Marlon, en Ina was jarenlang mijn collega in de keuken.’
  • ‘Mijn naam is Tanya, en ik sta hier als de bonusvriendin van Emmeke.’

Als je denkt dat iedereen wel weet wie je bent moet je het niet doen. Of als het heel gek voelt om het te zeggen. Maar het kan net even een connectie maken tussen jou en de anderen. Die ervoor zorgt dat ze beter horen wat je gaat zeggen.

Image
Wil je toch liever hulp bij het schrijven? Bel of app!

06 19 40 40 97
bereikbaar tot 21:30
Image

3: Neem mensen rustig mee

Geef jezelf even tijd om te landen, voor je begint te praten. Zeg niet direct iets als je achter de microfoon staat. Even een paar keer zuchten dus. Een slokje water drinken. Voelen dat de spanning een beetje zakt. Zo begin je in rust.

Ook je publiek heeft daar behoefte aan. Ze willen even een paar seconden om te wennen aan wie er voor ze staat. En het geeft mensen rust als ze even horen wat je gaat doen.

Zo ziet het begin van je speech er dan bijvoorbeeld uit:

Hallo, mijn naam is Sandra en ik ben een collega van Gerrie. We hebben met collega’s herinneringen gedeeld over hoe ze was toen ze nog bij ons werkte. Die wil ik graag met jullie delen.

Nog een 2e voorbeeld:

Dag, Gerrit ben ik, de zoon van Frans. Frans vroeg me of ik iets over zijn leven wilde vertellen. Dat ga ik nu voor jullie doen.

Wil je liever direct de diepte in? Dat is ook een manier om de aanwezigen bij hun lurven te pakken. Hoe je dat doet lees je in tip 4.

Image

4. Duik meteen de diepte in

Je mag ook meteen met de deur in huis vallen. Zo trek je namelijk direct de aandacht. Voorwaarde is wel, dat je die eerste zin duidelijk en rustig uitspreekt. Als dit bij je past, kan het een goed begin van je uitvaartspeech zijn.

Kijk maar hoe dit overkomt:
‘Mama, als ik er niet meer ben, dan mag je best verdrietig zijn hoor. Dat zei je tegen mij ongeveer een maand geleden. Je zag dat ik weer eens mijn tranen weg liep te duwen.’
En als het bij je past om regels uit een gedicht of een lied te gebruiken, kun je ook daarmee beginnen. Bijvoorbeeld:
‘Alles van waarde is weerloos, maar wordt door aanraakbaarheid rijk. Aan die woorden moest ik de afgelopen dagen steeds denken toen ik bezig was met wat ik over Anton zou willen zeggen.’
Als dit bij je past, heb je ook wel wat aan de tip om een rode draad voor je speech te kiezen. Die tip vind je hier.
Image

5. Laat begin en einde rijmen

Schrijf eerst je speech, en kijk dan nog even goed naar het einde en het begin. En maak als dat kan een verbinding.

Alles valt dan namelijk voor je gevoel op zijn plek. Je publiek krijgt het idee dat ze naar een ‘afgerond verhaal’ hebben geluisterd. Die afronding voelt een soort strikje rondom het pakketje van je uitvaarttoespraak. Cabaretiers doen dit ook. Aan het einde van de voorstelling komen ze weer terug bij het thema dat ze aan het begin neerzetten.

Je kunt dat op de volgende manieren doen:

  • Gebruik aan het einde exact dezelfde woorden als waarmee je begon, en voeg daar een afsluiting aan toe
  • Laat de tekst of het gedicht waarmee je begint ook aan het einde klinken
  • Geef aan het einde het antwoord op de vraag waarmee je je toespraak begon

Voor alle ins en outs van het schrijven van een goede uitvaartspeech kijk je hier.

Niet vergeten: stuur je speech in voor persoonlijke feedback. Dat kan ook last-minute. Het kost maar 65,- inclusief btw.