Hoe lang duurt mijn speech?


Een te lange speech op een begrafenis laat de aandacht wegzakken. Een te korte speech blijft niet hangen. Daarom is het goed om van tevoren te weten hoe lang je toespraak duurt.

Je krijgt hiervoor de volgende tips:

  • hoe je de lengte van je speech meet
  • wat een goede lengte voor je toespraak is
  • hoe je duidelijk overkomt

Met een goede toespraak zorg je voor verdieping, ontspanning, informatie, een traan en een lach, maar bovenal verbinding.

Hulp bij het schrijven krijgen? Neem contact op.

help me schrijven
06 19 40 40 97


Hoe meet je de lengte van je speech?

Een spreker met ervaring weet vaak wel hoe lang het duurt om een tekst hardop uit te spreken. Als je nog geen ervaring hebt, gebruik dan een stopwatch of tel het aantal woorden.

Stopwatch

Als jij wilt inschatten hoe lang je speech voor de begrafenis of crematie duurt, is de simpelste manier: klokken. Lees je toespraak hardop in een rustig tempo, en houd de tijd bij. Klopt de lengte niet met wat je wilt? Schrap dan of voeg iets toe.

Je denkt nu misschien: maar wat als ik zenuwachtig ben of emotioneel. Terecht, want zenuwen zorgen vaak voor een hoger spreektempo en emoties juist voor pauzes.

Houd grip op de tijd door te oefenen. Lees je tekst een aantal keer rustig hardop, liefst met een paar mensen erbij voor de spanning.

100 woorden per minuut

Dat van die stopwatch had je zelf waarschijnlijk ook al bedacht (op elke mobiel zit er eentje en anders gebruik je de kookwekker of de timer van je oven). Maar kun je de lengte ook al weten terwijl je aan het schrijven bent?

Gebruik de volgende schatting: houd het aantal woorden bij (elk typeprogramma kan dat voor je) en reken dan ongeveer 100 woorden per minuut.

Die 100 woorden is een wat langzamer spreektempo dan gemiddeld. Maar door dit aantal aan te houden, houd je rekening met pauzes voor een slokje water of een diepe zucht.

Wat is een goede lengte voor je toespraak?

Een goede uitvaartspeech bestaat uit 3 delen: een begin, een midden en een einde. Mik eerst op een lengte van 5 minuten. Dat is een goed gemiddelde om de aandacht van je publiek tijdens de crematie- of begrafenisplechtigheid vast te houden.

Wil je langer speechen? Vraag je dan eerst af of daar ruimte voor is. Zo weet je zeker dat wat jij vertelt goed aankomt bij de nabestaanden en bij de gasten op de uitvaart.

  • hoeveel sprekers zijn er in totaal, en hoe stem je de lengte op elkaar af?
  • wat is je relatie tot de overledene en hoe belangrijk is jouw bijdrage?
  • hoe lang heb jij nodig om jouw verhaal zo te vertellen dat jij tevreden bent?

Image

Baseer je op de gemiddelde lengte

Gemiddeld spreken jonge kleinkinderen vaak 1 tot 3 minuten. De uitvaartspeech van oudere kleinkinderen duurt vaak tussen de 5 en 10 minuten.

Volwassen kinderen spreken op de uitvaart van hun moeder of vader tussen de 5 en 10 minuten, een enkele keer 15 minuten.

Collega's spreken vaak maximaal 5 minuten op de crematie of begrafenis.

De ritueelbegeleider of voorganger of uitvaartspreker spreekt, afhankelijk van de ruimte, tussen de 10 en 20 minuten - dat is inclusief welkom en slotwoord.

Pas je aan aan het geheel van de ceremonie

Voor een uitvaartceremonie van 45 minuten mag je uitgaan van 15 minuten muziek (5 x 3 minuten), 20 minuten spreektijd en 10 minuten voor rituelen en aankondigingen.

Voor een uitvaartceremonie van 60 minuten kun je uitgaan van 15 minuten muziek (5x3 minuten), 35 minuten spreektijd en 10 minuten voor rituelen en aankondigingen.

Als je trouwens een beeld wilt hebben van de opzet van zo'n plechtigheid: ik zette het voor je op een rijtje (opent nieuw venster).

uitvaartplechtigheid maken

Je vindt op mijn site een complete handleiding uitvaartspeech schrijven. Met handige tips en heldere voorbeelden.
naar handleiding
snel een goede afscheidstoespraak
Image

Zo komt je uitvaartspeech duidelijk over

Image

Je uitvaartspeech komt duidelijk over als het jou lukt om rustig en duidelijk te spreken. Dat betekent dus allereerst je stressniveau naar beneden brengen. Zoek een manier die voor jou werkt.

Op de dag zelf,  voor de plechtigheid begint, ga je even rustig staan achter de microfoon. Check de hoogte. Kijk rond: dit is de ruimte die jij gaat toespreken. Neem hier de tijd voor.

Tijdens je speech rondkijken, zelfs al is het zonder echt iemand te zien, is heel belangrijk. En ook voor je begint. Dit zorgt dat je publiek voelt dat jij tegen hen praat. Dat schept verbinding.

En neem de tijd. Neem altijd de tijd om even te zuchten, een slok water te nemen, en de draad weer op te pakken. Je staat er nu toch. Zij kijken en luisteren. Jij bent even de baas.

Zenuwen horen erbij. Dat zal iedere artiest je vertellen. Zonder zenuwen kom je niet goed over. Je hoeft je zenuwen dus niet te verdoven.

Iedereen verdient een goede uitvaartspeech

Kun je aan de slag met mijn tips? Ik hoop het! Jij verdient het om met een zo rustig mogelijk gevoel je uitvaartspeech te schrijven en uit te spreken. Deze dagen is er al genoeg stress.

De mensen die naar jou luisteren verdienen ook een goed verhaal: ze zijn er omdat ze op een of andere manier betrokken zijn.

En degene van wie je afscheid neemt, hoe kort of lang het leven ook was, verdient goede, ware en doorvoelde woorden.

Ik wens je een goed afscheid en… sterkte! Wil je hulp bij het schrijven, of begeleiding van de ceremonie? Neem gerust contact op.

Contact opnemen
06 19 40 40 97
Image